بررسی تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی
خرید انواع سوند و راهنمای انتخاب آن
چنانچه فرد بیمار نتواند ادرار خود را تخلیه کند از وسیله ای به نام سوند برای تخلیه ادرار وی استفاده می شود. این لوله های باریک، انعطاف پذیر و توخالی با قرار گرفتن داخل مثانه ادرار را جمع آوری کرده و به بیرون منتقل می کنند. این لوله ها از انواع مختلفی برخوردار بوده که هر یک قابلیت و ویژگی های خاص خودش را دارد. در این مقاله قصد داریم تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی را بررسی کرده و به معرفی آنها بپردازیم.
ماهیت روش سوند
ماهیت چنین روشی، قرار دادن یک لوله مخصوص از طریق مجرای ادرار یا دیواره شکم است که برای انتقال دارو به بدن بیمار، شست و شوی اندام داخلی یا تخلیه ادرار استفاده می شود. با این حال، لازم به ذکر است که در بیشتر موارد، ورود یک سوند به مثانه تنها در صورت عدم وجود روش های درمانی دیگر یا تشخیص آسیب شناسی های مختلف معرفی می شود. این به دلیل وجود عوارضی است که به طور دوره ای در طول این روش ایجاد می شود. به طور معمول کاتتریزاسیون مثانه در بیمارانی که در کما هستند یا افرادی که روند طبیعی ادرار آنها مشکلات خاصی را ایجاد می کند (ادرار به آنها آسیب می رساند) سوند ادراری نصب می شود. با این حال انواع عملکرد این محصول به تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی برمی گردد.
طبقه بندی انواع سوند
طبقه بندی سوندها بر اساس چندین عامل به طور همزمان انجام می شود. از مواد ساخت شروع شده و با تعداد کانال های مورد نیاز برای انجام وظیفه درمانی یا تشخیصی پایان می یابد. در این طبقه بندی و تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی باید گفت که سوندهای نلاتون یکبار مصرف بوده و سوند فولی به صورت دوشاخه یا سه شاخه است.
انواع سوند، قیمت و خرید آن ها
سوند فولی چیست؟
برای اولین بار این سوند توسط یک جراح به نام فردریک فولی (Frederic Foley)اختراع شد و به همین دلیل نام او را بر خود گرفت. این لوله ی توخالی و انعطاف پذیر کار تخلیه مایعات و ادرار را از بدن و مثانه بیمارانی که به هر دلیل قادر به تخلیه مثانه خود نیستند بر عهده دارد. انتهای این سوند به یک کیسه ختم می شود که ادرار داخل آن جمع شده و در صورت لزوم تخلیه می گردد. این نوع سوند کمی سفت و سخت است. چون بیشتر برای استفاده طولانی مدت از آن استفاده می شود. در انتهای آن بالنی وجود دارد که امکان تغییر اندازه آن وجود دارد. این بالن برای جلوگیری خروج ناخواسته ی سوند از مثانه است. این عامل باعث تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی می شود.
سوند فولی چگونه کار می کند؟
سوند یا کاتتر فولی در مجرای لوله ای که از بدن خارج شده، وارد می گردد. به آرامی فشار داده می شود تا به مثانه برسد. یک سوراخ در انتهای مثانه به لولهها اجازه میدهد تا از طریق مجرای آن ادرار خارج گردد. هنگامی که سوند فولی به مثانه می رسد، یک بالون با آب استریل باد می شود تا لوله را در جای خود ثابت نگه دارد. چون قرار است کاتتر برای چند ساعت یا بیشتر در جای خود باقی بماند. تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی در این است که سوندهای فولی برای بی اختیاری نیز مناسب هستند.
موارد استفاده از سوند فولی
تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی در نوع استفاده از آنهاست. کاتترهای فولی قبل و بعد از جراحی برای خالی نگه داشتن مثانه به کار می روند. در طول عمل، بیمار بیهوش بوده و بیماری بی اطلاع است. با این حال، پس از عمل، ممکن است راه رفتن برای بیمار بی خطر نباشد. همچنین ممکن است خیلی بیمار باشد و نتواند نیازهای دستشویی خود را برآورده کند.
قرار دادن سوند فولی اولین بار توسط پرستار انجام می شود و می تواند قبل یا بعد از بیهوشی انجام گردد. عملکردهای بیمارستان ها در پروتکل های خود متفاوت است. در بیشتر موارد، قرار دادن سوند فولی ممکن است یک ساعت یا بیشتر طول بکشد. کاتتر با استفاده از روش استریل وارد می شود، به این معنی که خود کاتتر استریل است. پوست با محلولی برای حذف میکروب ها آماده شده و برای این کار از دستکش استریل استفاده می گردد.
قرار دادن سوند فولی نباید دردناک باشد. ماندن آن در بدن فرد نیز دردناک نیست. برخی از بیماران سوند فولی را با حرکت خفیف توصیف می کنند. کاتتر ممکن است با احساس طبیعی بیماری تداخل کند. ممکن است شخص احساس کند که نیاز به استفاده از توالت دارد؛ حتی اگر مثانه فرد خالی باشد.
مراقبت از سوند فولی
تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی در این است که با قرار گرفتن کاتتر فولی، بیمار می تواند راه برود، اما باید مراقب بود که لوله از جای خود خارج نشود. لوله فولی به ران بیمار چسبنده می شود تا از تصادف و ضربه زدن جلوگیری گردد. در هنگام وارد کردن سوند فولی رعایت بهداشت مناسب برای جلوگیری از ابتلا به بیماری ضروری است. قسمتی از لوله که با بدن تماس پیدا می کند باید در طول حمام و هر زمانی که کثیف شود کاملا تیز شود. همچنین می توان از صابون ها یا پاک کننده های مخصوص روی اندام تناسلی استفاده کرد تا از خطر عفونی جلوگیری شود.
موارد احتیاط استفاده از سوند فولی
بیماران مبتلا به آلرژی نسبت به لاتکس با هر نوع آن مشکل دارند. زیرا عناصر دارای لاتکس هستند. در حال حاضر، اکثر برندهای اصلی سوند اصلاً اجزای لاتکس ندارند. با این حال بیماران مبتلا به آلرژی لاتکس باید قبل از درمان به تیم مراقبت بهداشتی خود اطلاع دهند؛ زیرا منابعی از لاتکس وجود دارد که باید از آن جلوگیری کرد.
مشخصات سوند فولی، خرید و قیمت آن
سوند نلاتون چیست؟
این دستگاه در رنگ ها لوله های مختلف برای آقایان و خانم ها به طور مختصر و به راحتی (بدون درد) در مجرای ادرار قرار می گیرد. سوند نلاتون به صورت دوشاخه یا سه شاخه است. از دستگاه دو طرفه برای تخلیه ادرار و تزریق محلول های پزشکی به داخل حفره مثانه استفاده می شود. تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی در این است که سوند نلاتون از لحاظ انعطاف پذیری بسیار نرم تر از سوند فولی است و بیشتر از آن در مصارف پزشکی استفاده می گردد. سوند نلاتون یکبار مصرف بوده و بعد از استفاده دور انداخته می شود. بر خلاف سوند فولی فاقد کیسه تخلیه است.
سوند نلاتون چگونه کار می کند؟
قبل از عمل، این نوع کاتتر با آب داغ نرم می شود تا از خاصیت ارتجاعی منحنی های مشخص بدن انسان اطمینان حاصل گردد. این نوع دستگاه در مواردی که کاتتریزاسیون از طریق مجرای ادرار غیرممکن است استفاده شده و از طریق فیستول مخصوصاً توسط جراحان در دیواره شکم بیمار وارد می شود. این عمل سیستوستومی نامیده می شود. کاتتریزاسیون مثانه با کاتتر نرم توسط متخصصان مراقبت های بهداشتی آموزش دیده انجام می شود و دستگاه فلزی فقط توسط پزشک قابل جاگذاری است.
الگوریتم کاتتریزاسیون
تکنیک کاتتریزاسیون مثانه به مهارت های خاصی نیاز دارد. یک دستگاه فلزی اغلب زمانی نصب می شود که دستکاری با یک دستگاه لاستیکی یا پلاستیکی غیرممکن باشد. بیمار با یک بالش کوچک یا حوله تا شده در زیر لگن حالت افقی می گیرد. سپس پاهای خود را به پهلو باز کرده و از زانو خم می شود و پرستار با محلول های ضد عفونی کننده پرینه را درمان می کند. در هنگام قرار دادن کاتتر، نهایت دقت به عمل می آید تا اطمینان حاصل شود که یکپارچگی مخاط مجرای ادرار به خطر نیفتد. در روش کاتتریزاسیون مثانه در مردان و زنان تفاوت هایی وجود دارد که در ادامه به شرح آن می پردازیم.
برای زنان- الگوریتم کاتتریزاسیون مثانه در زنان به دلیل ویژگی های ساختار آناتومیک مجاری ادرار ساده تر است. پرستار در سمت راست زن قرار دارد و لابیای بیمار را ابتدا با آب و سپس با محلول های ضد عفونی کننده برای درمان مناسب فرج جدا می کند. کاتتر در دهانه مجرای ادرار با نوک داخلی روغن کاری شده با گلیسیرین یا پارافین مایع وارد می شود. اگر پس از نصب دستگاه، ادرار شروع به جاری شدن کرد، کاتتریزاسیون به درستی انجام شده است.
برای مردان- الگوریتم کاتتریزاسیون مثانه در مردان به دلیل قطر کوچک تر مجرای ادرار پیچیده تر است. این کار در چند مرحله انجام می شود. پس از انجام مراحل ضد عفونی، کاتتر روغن کاری شده با موچین وارد مجرای ادرار می شود. حداکثر دقت در هنگام عمل انجام شده و از حرکات چرخشی استفاده می شود. هنگامی که دستگاه به ناحیه انقباض فیزیولوژیکی می رسد، بیمار چندین نفس می کشد تا ماهیچه های صاف را شل کند. اگر اسپاسم عضلات صاف رخ دهد، کاتتریزاسیون مثانه به طور موقت به حالت تعلیق در می آید. صحت عمل با تخلیه ادرار از دهانه خارجی کاتتر ثابت می شود.
مراقبت از سوند نلاتون
وجود طولانی مدت کاتتر زن یا مرد نیاز به نگهداری دستگاه دارد. رعایت نظافت مداوم در محل تزریق، شست و شوی اندام تناسلی با صابون پس از هر بار ادرار ضروری است. تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی در این است که تمیز کردن کیسه سوند فولی با آب صابون روزانه انجام می شود. لوله دستگاه باید هر هفته تعویض شود. هنگام استفاده طولانی مدت، بیمار می تواند آن را در خانه بگذارد یا از متخصصان کمک بگیرد. قبل از انجام وارد کردن سوند، لازم است ناحیه با محلول های ضد عفونی کننده درمان شود.
اگر قرار دادن کاتتر مشکل یا دردناک است، باید فوراً متوقف شود. برای برداشتن دستگاه باید لوله را برش دهید و صبر کنید تا مایع کاملاً تخلیه شود. پس از آن، می توانید با دقت سوند را حذف کنید. در مرحله بعد، باید از یک سرنگ بزرگ جدا شده از مخزن از لوله اصلی استفاده کنید. در مرحله نهایی، یک ضد عفونی کامل اندام تناسلی انجام می شود.
کاتتریزاسیون طولانی مدت مثانه مستلزم مراقبت ویژه از کاتتر ادراری و سیستم جمع آوری ادرار و همچنین رعایت دقیق آسپسی است. تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی در اینجاست که اتصال سوند به کیسه جمع آوری ادرار باید بررسی و محکم شود. کاتتر را فقط زمانی بشویید که باز بودن آن مختل شده باشد. وجود یک کاتتر ساکشن برای خارج کردن ادرار از مثانه در یک بیمار مراقبت بهداشتی کامل را تضمین می کند. بیمار نیاز به نوشیدن مایعات بیشتری دارد که باعث کاهش غلظت ادرار و در نتیجه کاهش احتمال ابتلا به عفونت ادراری می شود. اقدامات بهداشتی باید شامل مراقبت از سوند باشد. در این صورت باید اقدامات زیر را انجام دهید؛
- فاق را از جلو به عقب بشویید؛
- مطمئن شوید که لوله کاتتر به طور ایمن به سطح داخلی ران وصل شده است؛
- کیسه زهکشی را به تخت بچسبانید تا زیر مثانه بیمار باشد، اما کف را لمس نکنید؛
- مطمئن شوید که لوله اتصال خم یا حلقه نشده باشد.
به طور مرتب محلول ضد عفونی کننده را در ناحیه ای که کاتتر ۱۰ سانتی متری از مجرای ادرار خارج می شود بمالید.
بررسی مشخصات سوند نلاتون، مقایسه، خرید و قیمت آن
تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی
در تفاوت سوند نلاتون و سوند باید گفت که فولی سوند نلاتون بر خلاف سوند فولی پوشش ندارد. این ویژگی باعث می شود تا به صورت دستی روان سازی آن با بسته های لوبریکانت استریل شده تکی یا ژل های لوبریکانت استریل صورت گیرد. سوند نلاتون به شکل بسته های کوچک و به صورت منحنی شکل یا U شکل بوده که حمل و نقل آن آسان بوده و به راحتی در جیب قرار می گیرد. سوند فولی حاوی یک بالن دارای آب استریل بوده که در زمان جای گذاری مانع از خارج شدن آن از مثانه می شود. با استفاده از سوند فولی ادرار به طور خودکار از مثانه به کیسه تخلیه منتقل می شود و بیمار قادر به انجام فعالیت های روزمره است. در حالی که سوند نلاتون این ویژگی را نداشته و فاقد مکانیسم عملکرد نوع فولی است.
عوارض احتمالی استفاده از سوند
کاتترها اغلب برای مدت طولانی وارد می شوند که می تواند منجر به عوارض ناشی از مراقبت نادرست شود. متاسفانه خطاهای پرسنل پزشکی در حین دستکاری مستثنی نیست. عوارضی که ممکن است با کاتتریزاسیون مثانه رخ دهد شامل موارد زیر است؛
- فرایند التهابی عفونی در یکی از اندام های سیستم ادراری؛
- آسیب به مجرای ادرار توسط کاتتر در نتیجه تشکیل کانال های کاذب؛
- نقض یکپارچگی مجرای ادرار.
خطرناک ترین عواقب برای مردان و زنان خونریزی باز است. به طور معمول، پرسنل پزشکی به سرعت این عارضه کاتتریزاسیون را تشخیص داده و اصلاح می کنند. نگهداری صحیح دستگاه و نصب آن توسط پرسنل مجرب به جلوگیری از ایجاد عواقب نامطلوب برای مثانه و مجرای ادرار کمک می کند.
ویژگی های روش کاتتریزاسیون مثانه
با روش کاتتریزاسیون در اندام عضلانی که وظیفه تجمع و دفع ادرار را انجام می دهد، می توان به نتایج درمانی و تشخیصی دست یافت. کاتتریزاسیون پزشکی مثانه با استفاده از ماده رادیوپاک برای به دست آوردن پاسخ پس از سیستوگرافی انجام می شود. در صورت تشخیص هرگونه بیماری، از داروها استفاده می شود. همچنین برای اهداف دارویی، در صورتی که امکان اجابت مزاج مستقل وجود نداشته باشد و نیاز به شست و شو از کاتتر باشد، از کاتتریزاسیون برای از بین بردن اختلالات پیچیده خروج ادرار استفاده می شود.
ایده کلی از روش کاتتریزاسیون
کاتتریزاسیون مثانه در زنان با قرار دادن سیستمی از لوله ها در مجرای ادرار برای تخلیه و جمع آوری ادرار از مثانه انجام می شود. به طور معمول کاتترهای ادراری برای درمان بی اختیاری ادرار یا احتباس ادرار در مردان و زنان استفاده می شود. طیف گسترده ای از انواع کاتتر را می توان با توجه به مشکلات فعلی بیمار استفاده کرد. انجام چنین روشی مستلزم توجه و صلاحیت خاص پزشک است. در برخی موارد، کاتتریزاسیون مثانه می تواند به طور مستقل توسط بیمار و با آگاهی از اصول اولیه این روش انجام شود.
یکی از عوامل مهم این روش، خطر عفونت پس از تمام دستکاری هاست. قبل از قرار دادن لوله در مجرای ادرار باید نواحی با محلول ضد عفونی کننده کاملا شست و شو شوند. سپس یک ژل بی حس کننده تزریق می شود و نوک کاتتر باید با دقت با آن روغن کاری شود. همچنین باید در مورد ویژگی های فیزیولوژیکی مجرای مجرای ادرار با پزشک خود مشورت کنید. هنگامی که کاتتر ناآگاهانه به روش اشتباه وارد شود، ممکن است باعث آسیب به مجاری شود.
عواقب احتمالی راه رفتن طولانی مدت با سوند
- بیماری های عفونی در خون و لنف؛
- ترشح خون در ادرار؛
- نقض یکپارچگی پوست و مجرای ادرار؛
- عفونت مجاری ادرار و کلیه.
انواع سوندهای مورد استفاده در عمل
به واسطه ی تفاوت سوند نلاتون و سوند فولی، مرسوم است که انواع سوندهای پزشکی را بر اساس شکل، ساختار، ترکیب و اندازه آنها تقسیم بندی می کنند. به طور معمول کاتتر نرم و سخت در پزشکی استفاده می شود. یک کاتتر نرم (لاستیکی) یک لوله الاستیک به طول سی سانتی متر است. از یک دسته، یک شفت و یک منقار تشکیل شده است، انتهای درج شکلی گرد دارد. سرمد درمان با ارائه بهترین محصولات گوارشی، تنفسی، ملزومات پزشکی و… در خدمت شما مشتریان گرامی می باشد.
معرفی و بررسی انواع سوند و نحوه استفاده از آن